Новини

Как витамините и минералите допълват диетата?

Тези вещества са необходими за правилното и здравословно функциониране на човешкия организъм. Играят важна роля в множество важни физиологични процеси. Въпреки че много хора предпочитат да ги приемат чрез храната, ако имате дефицити, е необходимо да ги попълните чрез външни източници.

Този вид хранителни добавки може да поддържа тялото в оптимално здраве, когато са съчетани със здравословна диета и редовна физическа активност. Но какво още следва да знаем за тях? За да ви предоставим отговор на този въпрос, се свързахме с екипа от специалисти в Healthstore.

Разлика между двата вида вещества

Като основни различия Healthstore посочват:

  • Витамините са органични (съдържащи въглеродни молекули) вещества, произведени от растения и животни. Поради своя органичен характер могат да бъдат разрушени от топлина, въздух или киселини. Съществени са за много биохимични процеси в тялото, като енергийния метаболизъм, производството на ДНК, регулирането на хормоните и репродукцията.
  • Минералите са неорганични вещества. Хората и животните си набавят минерали, основно като консумират растения и месо. Минералите са стабилни при топлина и химически процеси, което означава, че те не губят своите химически свойства след топлинна обработка, отбелязва екипът на Healthstore. Също участват в много физиологични процеси: стабилизиране на протеиновите структури, предаване на нервни импулси, поддържане на артериалното налягане, образуване на костите и зъбите.

Как допълват храненето?

Healthstore напомнят, че хранителните добавки и мултивитамините не са заместител на пълноценната и здравословна диета. Ако все пак ви липсват някои вещества и няма как да си ги набавите чрез храната, то е препоръчително да ги приемате външно. Например ако сте вегетарианец, може да ви липсва желязо или витамини от групата Б и може да е необходимо да приемате добавка. Ако живеете в район, където рядко е слънчево, може да ви трябва допълнителен вит. Д, споделят от Healthstore.

Прекомерният прием (хипервитаминоза) обаче може да бъде вреден, предупредиха специалистите от Healthstore. Ето защо е важно да знаете какво количество точно ви е необходимо от всяка добавка. Консултирайте се с лекар преди употреба.

Витамините и минералите са ключови за вашето здраве – подпомагат множество функции в организма, но трябва да се приемат в правилни количества, подчертават отново Healthstore. Онлайн магазините и аптеките предлагат огромно разнообразие от продукти, които може да помогнат да допълните храненето си пълноценно. Яжте здравословна храна, пийте достатъчно вода и се движете всеки ден – това е съветът на Healthstore.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.