Блог

Как да сменим маслото на колата сами

Дори и да звучи като сложна задача, смяната на маслото на колата е действие, което може да се извърши самостоятелно. Достатъчно е само да следвате стъпките и да ги изпълнявате последователно. Вижте какво споделят от Bazar.bg за смяната на маслото на автомобила.

Изберете подходящо масло и филтри

На първо място е изборът на правилни консумативи. Заедно със смяната на маслото идва и отстраняването на старите маслени и въздушни филтри и замяната им с нови. При закупуване на такива е препоръчително да се посъветвате с професионалисти в областта, както и да изберете подходящ продукт, съответстващ на нуждите на колата ви.

При избор на масло трябва да съобразите следните особености:

  1. Тип
    Минералните са подходящи за по-старите автомобили, полусинтетичните са отличен вариант за МПС със среден пробег, а синтетичните са най-подходящи за по-новите превозни средства. Те предлагат отлична защита в различни условия на работа.
  2. Вискозитет
    Този показател показва степента за съпротивление при високи температури. Изберете модел с вискозитет, съобразен с климатичните условия.
  3. Марка, качество и съвместимост
    Винаги се насочвайте към висококачествени консумативи, за да осигурите безпроблемна работа на превозното средство и защита на двигателя. Важно е избраният продукт да съответства на нуждите на вашата кола.

Онлайн ще откриете разнообразие от консумативи и части за автомобили. Изборът на качествени такива е от решаващо значение за изправността на превозното средство и надеждността по време на движение. Инвестирането в качествени компоненти може да помогне за спестяването на средства от ремонти – провери за повече информация по темата.

Подгответе колата за смяна

За да подготвите колата за смяна на този консуматив за двигателя, трябва да я оставите в работен режим за няколко минути. По този начин, под влиянието на по-високата температура, течността в двигателя ще стане по-вискозна, което е много важно за лесното ѝ отстраняване и замяната с нов продукт.

След това оставете превозното средство на равно място, изключете за около 10-15 минути и я повдигнете. Ако е с ръчна скоростна кутия оставете на неутрална скорост и активирайте ръчната спирачка.

Премахнете старите компоненти и почистете

За да замените с ново, източете старото масло. Тук важно е да премахнете и масления филтър, чието локализиране е в горната част на двигателя. Мястото, на което се разполага, трябва да се почисти, след което да се постави новия филтър. Най-подходящо е това да се случи след източването на течността.

Поставяне на новите консумативи и проверка

Време е за финалните действия по поддръжката и смяната на консумативите. Използвайте фуния за наливане на течността, като е важно да знаете какво количество ще бъде необходимо.

За да направите проверка дали всичко сте работили изрядно, оставете колата да поработи няколко минути, след което проверете нивото на течността със щеката. Ако е необходимо долейте още малко.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.